Kontakt dla firm: +48 690 261 601

 

 

 

Barszcz Sosnowskiego — szkodliwość,  zwalczanie, likwidacja

 

Szkodliwość barszczu Sosnowskiego wynika z ich właściwości parzących i alergizujących stanowiących duże zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Zasadniczymi trudnościami w zwalczaniu tej rośliny jest jej wysoki współczynnik rozmnażania, odporność na wiele herbicydów oraz potrzeba wieloletniego i dokładnego stosowania zabiegów niszczących na obszarze jej występowania.

W pierwszej kolejności rośliny barszczu powinny być zwalczane w miejscach licznego przebywania ludności, a także nad brzegami ścieków wodnych, gdyż nasiona barszczu rozsiewane są głównie przez płynąca wodę, ale także nasiona rozsiewane są przez wiatr.

Z ciekawostek — Barszcz Sosnowskiego, tylko jedna roślina wytwarza przeciętnie rocznie 20 000 sztuk nasion, a w wielu przypadkach liczba ta jest dwukrotnie większa. Nasiona te zalegają w glebie i zachowują zdolność kiełkowania do 5 lat. Oznacza to, iż aby uzyskać pełny sukces w zwalczaniu barszczu na danym terenie, działania eliminujące tę roślinę muszą być realizowanie corocznie nieprzerwanie przez 5 lat.

 

 

Zwalczanie i likwidacja barszczu Sosnowskiego

 

Barszcz Sosnowskiego jest niebezpieczny dla ludzi i zwierząt. Likwidacja barszczu Sosnowskiego w praktyce odbywa się dwoma sposobami – chemicznym poprzez stosowanie herbicydów i mechaniczny poprzez wykopywanie korzeni, lub 4 krotne koszenie w ciągu roku nieprzerwanie przez 12 lat.

Zabiegi herbicydowe można stosować na terenach nieobjętych ochroną. Mechaniczne zwalczanie barszczu Sosnowskiego zalecane jest na obszarach chronionych, jak parki narodowe, strefy ochronne, obrzeża cieków wodnych, obszary Natura 2000. Nad brzegami cieków wodnych oraz na terenach chronionych należy stosować działania mechaniczne.

 

Zapytaj nas:

 

Jeżeli mają Państwo pytania dotyczące naszej oferty lub naszej działalności — prosimy o kontakt:

 

Zapoznałem się z polityką prywatności czytaj więcej >>